top of page

Idrottshypnos - mental träning

Hypnos för sport och idrott

"Konkurrensen är hård idag men den som kontrollerar sitt psyke är svårslagen" -- Björn Ferry

Fråga:

Jag behöver hjälp med min mentala träning.

Varför ta hjälp av idrottshypnos?

Svar:

Därför att du vill prestera bättre, i synnerhet på tävlingar!

Alla som slår rekord är i sitt flow - sitt optimala prestationstillstånd!! När kroppen "bara gör".

Så vill du förändra dig mot bättre prestationer måste budskapet tränga ner i, och accepteras av, ditt undermedvetna så att du kan få ut din maximalt av dig själv! 

Och för att åstadkomma detta är hypnos, NLP och EFT en kombination av helt överlägsna verktyg!!

Allt du tänker på påverkar din kropp - du kan välja hur din kropp ska påverkas!

Fortfarande lägger man ner hundratals, tusentals timmar av fysisk och teknisk träning på sin sport men spenderar förbluffande lite tid på sin mental träning, oftast ingenting alls! Detta trots att fokus och mental styrka kan betyda så mycket som 95% av prestationen - oftast ännu mer !!!

Vi har väl alla ex sett hur Tre Kronor spelar med huvudet under armen när de möter b-nationer som de "enkelt smiskar upp", men samtidigt också kunnat se hur otroligt taggade de kan bli när de möter toppnationer som Kanada eller Ryssland.

Detta är bara en fråga om mental inställning!

Med en mix av hypereffektiva tekniker kan vi höja vår lägstanivå markant utan att behöva addera ännu fler träningstimmar eller läsa psykologiskt inriktade böcker som ändå är svåra att leva efter! 


Att idrotta med ännu större glädje, ökad motivation, starkare fokusering, snabbare reaktioner, större mental uthållighet och inte minst ökad precision i dina tekniker.

Det är faktiskt så enkelt!

Förändringen sker inne ju i din hjärna... 

Känslor, tankar, rörelsemönster... mer och mer mot perfektion och en högre lägstanivå!

Att gå från tråkig och monoton basträning till att bli något man längtar efter...

Att låta resan mot målet vara målet... så kommer också resultaten helt automatiskt...

Eller behålla passionen glödande trots många års "slentrian", bara genom att "låta kroppen återvända" till den glädje, nyfikenhet och den branta utvecklingskurva du befann dig i när du för länge sedan började... 

Att älska att tävla, att hålla nervositet och fokus i schack...


Att prestera som allra bäst när det gäller...


Att befinna sig i FLOW när man vill...

Ulf Dextegen tog sig "mirakulöst" nog från att vara ren nybörjare inom fridykning till att vara etablerad i den yttersta världseliten på mindre än två år! Han var egentligen för gammal, hade en medioker fysik och i sammanhanget små lungor. Ändå var han en av världens 10 bästa bästa atleter under 7 år inom sin specialgren statisk apnea (att hålla andan i vatten).

Efter VM 2013 har pensionerade Ulf sig som tävlande fridykare.

Ulfs egna meriter är 3 st VM finaler i rad med brons 2009, brons 2011 och 5a 2013. Han tog SM guld 2008, 2009, 2011, 2012 och 2013. Ulf var rankad 2a i tävlingsvärlden 2008 och 2009, och hade under 11 år det svenska & nordiska rekordet med tiden 8 min 43 sek.

Ulf Dextegen, dubbla VM brons i fridykningn

“För mig handlade det om att jag skulle tycka att det kändes lätt fast kroppen hade det jobbigt. Så när jag MENTALT VISSTE att det bara hade gått två minuter så hade det i själva verket gått fem minuter. Och eftersom jag VISSTE att jag kunde hålla andan i över åtta minuter och jag ju bara hade hållit andan i två minuter så visste jag ju att jag kunde fortsätta hur länge som helst!”

På träning 2009 höll Ulf andan i 9:11, en tid som fortfarande september 2020 bara 9 personer i hela världen har gjort bättre någonsin ( Se "ranking" på AIDA Internationals hemsida ).

"Det som på rekordtid tog mig från nybörjarnivå till världselit är naturligtvis träning och engagemang. Men jag hade en fördel som många av mina medtävlare inte har - jag kan hypnos.

Med mentala tekniker som hypnos, NLP och EFT höjde jag min prestationsnivå lavinartat i en sport där den mentala fokuseringen betyder mer än 95% av prestationen. Jag programmerade mig till att plocka fram ett önskat mentalt flow och befinna mig i mitt perfekta mentala tillstånd när jag skulle prestera maximalt. 

Och detta i en idrottsform som av vissa betecknas som att "möta döden varje gång".

Jag brukar säga att det är "VM i Helvete" ;)

Ulf har agerat landslagshypnotisör åt svenska landslaget i fridykning och har hjälpt fridykare till världsrekord (Annelie Pompe), VM brons (Rune Hallum-Sörensen), nationsrekord (ex Jesper Stechman, Danmark; Anders Larsson, Sverige; Martin Wikström, Sverige; Sofia Tapani, Sverige), samt hjälpt en mängd andra atleter till topp-prestationer inom bland annat tennis, bowling, bågskytte, dart, golf, lerduveskytte, curling, skidåkning, cykel, triatlon, klättring, friidrott, motocross m.m. 

Ulf har bl a arbetat med VM och OS-guldmedaljörer.

Ulf hjälpte Björn Ferry, olympisk guldmedaljör i skidskytte, med skyttet mellan december 2011 tills Björn avslutade sin karriär i april 2014. Redan efter en session hade han lyft sitt skytte och på VM 2013 missade Björn bara 4 av 93 skott skott (= 96%). Björn fick sin dröm uppfylld 2014 i Pokljuka då ha sköt 0-0-0-0 och knäckte giganten Martin Fourcade i sista långa backen innan mål, exakt på det vis som han programmerades för under hypnos. Samarbetet med skidskyttar fortsatte därefter.


Ulf är ett stolt fan av Team Panthera som han har hjälpt sedan 2014:

https://www.facebook.com/teamwrana/

Dessa ungdomar hade 2020 följande på sin meritlista:

 • Vunnit JSM 4 gånger.
 • Vunnit elitserien 2015/2016 och 2016/2017.
 • Vann JVM 2017. Tävlat på JVM för 4 gånger.
 • Krossade redan 2014 OS guldmedaljörerna från Sotji (lag Jennifer Jones) med 8-1. Slog OS silvermedaljörerna 2 ggr i elitserien (Lag Sigfridsson)
 • Vann Brons på Student-OS (Universiaden) 2017 och vann Guld 2019.
 • Varit ett av Sveriges 3 damlandslag under 3 säsonger i följd nu.
 • Inför säsongen 2020/2021 var de rankade nr 16 i världen.

Till Ulf kommer klienter från hela landet, även från utlandet.

På P1 Dokumentär finns en dokumentär om Ulfs väg till VM bronset 2009:

"Två minuter solsken, sju minuter helvete" 

Äventyrsinriktade podcasten Husky har ett avsnitt med Ulf:

http://huskypodcast.com/2016/05/30/avsnitt-105-fridykning-ulf-dextegen/

Klientröster:

"- Jag har känt förtroende för Ulf från början eftersom han både har teoretiskt kunnande och erfarenheter från att själv tävlat på elitnivå.

- Jag känner mig mer fokuserad när jag skjuter, jag får de rätta tankarna och ligger oftare på topp. Om det så bara ger 1 procent i ökad träffprocent så är det värt det alla gånger.

- Under ca 45 minuter lyssnar jag på Ulfs röst som är ungefär lika sövande som när Göran Zachrisson kommenterar golf. Det är som att sova utan att somna och känslan är kraftfull, skön och behaglig. Jag känner mig trygg och mottaglig under trancen och det är då Ulf präntar in positiva tankar.

- Konkurrensen är hård idag men den som kontrollerar sitt psyke är svårslagen"

-- Björn Ferry, skidskytt (2 + 4 + 4 sessioner 2011 - 2014)

Här uttalar sig Björn Ferry om hypnossamarbetet.

"Jag har numera satt världsrekord i VWT till 126m och har det nordiska djuprekordet i NLT på 100m. Tack vare Ulf's hypnos och NLP har min kropp och hjärna blivit av med nervositet och mentala spärrar. Hypnos har fått mig att lyckas dyka till djup jag inte kunnat lyckats med utan. Jag litar 100% på Ulf och hans röst går direkt in i själen. Under hypnosen hjälper han mig att visualisera mina djupdyk under en glädjefylld och avslappnad känsla. När jag lyssnar på Ulf's hypnos flera gånger innan ett dyk är det som om jag redan klarat dyket hundratals gånger innan jag väl ska göra det. Så när det väl gäller så tror kroppen och hjärnan att jag lyckats förut, och jag är inte nervös längre. Hypnosen och NLP har även hjälpt mig att bli lugnare och mer harmonisk i vardagslivet. Tack Ulf"

-- Annelie Pompe,

http://www.anneliepompe.com

Världsrekord 2010, VM-silver i fridykning i lag 2006,

VM-silver individuellt 2007.

(4 gånger under 3 år samt inspelningar),

Och här beskriver Annelie Pompe hur hon upplever hypnos: "Hypnotiserad".

Och här ett reportage i Sportspegeln 28/8 2011 om

Anneli, VM i fridykning, och VM-hypnos :

Anneli Pompe får idrottshypnos

After many months of hard training I started to have problems pushing myself, and Ulf made me an MP3 hypnosis designed to help me. After only a few times I was able to relax deeper than I had ever done before and I started to have more trust in my abilities. I am now listening to it before all my important dives, including my last three Danish national records at the depth WC.

Before the final at the Pool World Championships I had a live hypnosis session with Ulf 4 hours before my dive, which really got me calmer and made me feel more relaxed about my dive, and I felt the effects throughout the rest of my preparations. All the doubt was gone and I could focus on the dive. The dive was a lot more relaxed than my qualification dive only a few days earlier. I ended up winning a bronze medal with a 193m dive without fins, my first medal at the individual World Championships. 

-- Rune Hallum, Denmark,

* Team World Champion 2010,

* Bronze medalist World Championship 2011

(2 gånger + hypnosfil)  

Rune Hallum, VM medaljör i fridykning

Rune (red)

"På vägen ut med båten till tävlingen så kom leendet. Jag älskar ju det här, och oavsett hur det går så är allt fint. Ingen prestationsångest. Det blev ett nytt svenskt rekord i CNF med 47 m och en 4e plats. Och jag är övertygad om att min tävlingsupplevelse inte hade varit så fin utan din hjälp. Tack :)

Piero hälsar också och är supernöjd, trots att han råkade få ett rött kort för en grab så har han haft ett väldigt fint dyk. Gott och glatt landslag som alla också hälsar :)

kram kram! -- Sofia Tapani 4:a på VM i fridykning 2011 (1 gång)

"Under två tillfällen har jag fått hypnos av Ulf, bägge gångerna satte jag nytt svenskt rekord i dynamisk apnea utan fenor (fridykning). Senast nu på VM i Danmark då Ulf programmerade in ett stort inre lugn och en känsla av att bassängen lutar neråt, som om jag simmade i nedförsbacke. Mitt dyk gick lättare än jag kunnat föreställa mig och jag simmade mitt längsta dyk någonsin som blev ett nytt svenskt rekord."

-- Anders Larsson, 6:a på VM i fridykning 2009 (1+1 gång)

Det gick bra, vattenfysen löpte på bättre än jag förväntat mig, några spyor och en allmänt vidrig känsla men det gick! Testerna som sådana lika så. Vet inte om det var placebo eller ej men både under vattenmomenten men oxå under andra jobbiga delar så slogs jag av två specifika ord som du betonade under hypnosen som jag upplevde hjälpte mig jäkligt mycket! Samt att du gav mig en mental vision av hur känslan skulle vara efter, när allt var klart, en känsla jag verkligen försökte bottna i och den känslan tog jag fram vid några tillfällen när det var trögt och den gav mig liten boozt. Ska oxå betona att bara det du sa kring vattnet och syretillgången var till mycket stor hjälp, gav ett lugn redan inför.

 

Så allt som allt måste jag säga att jag fick väldigt stor hjälp av dig så jag är jäkligt tacksam för att du klämde in mig med så kort varsel!

-- "Kalle" (1 session).

"Ulf, after your freediving hypnosis group session at Nordic Deep in 2008, I was able to set a new Danish national record in free immersion. I felt very relaxed and grounded several days after your hypnosis, and I am really looking forward to another hypnosis session. Maybe I can arrange for you to be a part of a workshop one day here in Denmark...would be nice"

-- Jesper Stechman, freediver Danish National Team (1 gång).

Och här så berättar Ingela Karlsson från Åland om hur hon satte finskt rekord i fridykning efter mental träning med Ulf.

Dags att ta ett nytt kliv framåt ?

Alla har vi inneboende resurser som fortfarande inte kommit fram helt. Oavsett om du är en glad amatör eller tillhör världseliten så har du fortfarande mer att ge! För oavsett om du siktar mot en världsmästartitel eller om du bara vill se hur långt du kan utvecklas med dina specifika förutsättningar, så måste du stärka din mentala kapacitet maximalt för att få ut din fulla potential!

Ett fåtal klarar detta helt naturligt, dvs "coachar" sig själv med ren självdisciplin.

Andra kan behöva hjälp och söker upp traditionell mental träning medan andra går och lyssnar till karismatiska mentala coacher som t.ex. Kjell Enhager. Somliga kan dock tycka att den traditionella mentala träningen är svår, tidsödande och alltför "intellektuell":

Du hör orden och håller med om principerna och försöker inspirerat att tänka positivt i alla lägen - men efter ett tag falnar inspirationen, det fungerar inte och du fortsätter snart att agera enligt de mönster dina gamla vanor dikterar. Du orkar helt enkelt inte upprätthålla den dagliga disciplinen och tappar snabbt fokus helt enkelt därför att ditt undermedvetna inte är i fas med ditt medvetna - din "inre sabotör" begränsar dig!

Ingen "mental träning" är så effektiv som hypnos, NLP och EFTeftersom de direkt påverkar ditt undermedvetna!

Det är först när ditt undermedvetna fullt ut har accepterat din vilja som du driver dig själv med full kraft framåt.

Det är först då du får ut alla dina inneboende resurser!

Det är först då du har maximalt självförtroende, maximal energi, maximal fokusering och regelbundet kan befinna dig i flow.

Det är först då du fullständigt släpper motgångar och presterar därför bättre än någonsin.

Varje gång!

Hypnos, NLP och EFT passar dig som utan att anstränga dig vill utnyttja själva essensen i mental träning men vill slippa att lägga tid på lära dig olika tekniker eller att behöva göra diverse mentala övningar. Du fortsätter att lägga ditt fokus på fysik och teknik, där jag hjälper dig med det mentala jobbet åt dig samtidigt som du vilar i djup trance och mår fantastiskt bra under tiden. Kan det bli enklare?

Generellt räcker 1-3 gånger för att du skall uppleva en markant förbättring, men förbluffande ofta räcker det med endast en gång.

Beroende på dina önskemål så programmerar vi dig till:

 • ökat självförtroende,
 • ökad motivation,
 • starkare fokus mot dina mål,
 • snabbare reaktioner,
 • större mental uthållighet,
 • ökad precision,
 • att ge dig en mekanism att befinna dig i flow när du behöver det.

...eller vad du nu än vill åstadkomma.

 Oavsett vilken sport du utövar så kan jag hjälpa dig att accelerera din utveckling.

Hur fungerar målprogrammering?

Med en blandning av hypnos och olika NLP-tekniker programmeras du genom bilder och upplevda eller fantiserade känslor. Då sker ett arbete ända ner på nervcellsnivå där ett inprogrammerat mönster skapas eller/och förstärks. Mönstret ligger uppdelat på flera delar i din hjärna som exempelvis i lillhjärnan, basala ganglierna, och i viss mån kanske även i ryggmärgen (enkla delmönster).

Man kan föreställa sig hjärnans nervceller som ett eget samhälle med mycket stort antal individer (nervcellerna), där varje enskild individ har en egen vilja, beslutsförmåga, känsloliv och egna minnen (varje nervcell har minne i storlek med många Mb!).

Varje individ är direkt i kontakt med tusentals andra individer och ingår därmed i lokala nätverk av ca 10-20 tusen individer. Totalt finns ca 100 miljarder nervceller i vår hjärna.

Under programmeringen påverkas nätverkens storlek och täthet effektivt eftersom vi får nervcellerna att ta på sig allt fler synapser, alternativt "avlöva" sig själva genom att koppla bort onödiga synapser. Nervcellerna ändrar helt enkelt sin fysiska form genom att dra tillbaka utlöpare från redan etablerade synapser eller skickar ut utlöpare mot nya nervceller och bildar alltså nya synapskedjor.

Det är detta som sker när vi lär oss någonting nytt. Initialt kopplar några få nervceller ihop sig, genom upprepningar adderas fler och fler nervceller till de första, och vi får en allt starkare "ledning" i hjärnan. Med tiden och upprepningar skapar vi alltså ett mönster inom oss, som vi mer eller mindre undermedvetet agerar utefter (som exemplevis det komplexa muskelarbetet när vi cyklar eller springer).

Denna process tar normalt lång tid, ibland åratal. Exempelvis har vi OS-guldmedaljören som tusen(tals) gånger visualiserade - målprogrammerade - sig just den bilden: Att vinna OS-guld. Lite i taget gled budskapet ner i dennes undermedvetna för att så småningom ha etablerat ett tillräckligt perfekt mönster för att ta sig till den nivå där man lyckas vinna ett OS-guld. Ett mönster, som när det gällde, "fyrades av" med full kraft i just den stunden när det var som allra viktigast.

Men, när man gör samma programmering i trance, dvs då hjärnan befinner sig i ett fokuserat medvetandetillstånd, så samverkar ännu fler områden i hjärnan i harmoni. Vi kommer därmed åt funktioner som normalt är mer svåråtkomliga, och vi kan etablera ett ännu starkare och tätare mönster under kanske bara 1 sessionen, och vi får omedelbara resultat! 

Med hypnos frigör man alltså betydligt större kapacitet för mönsterinlärning!

Och DET kapar träningstid !!

I trance upplever man känslor tydligare, verkliga eller inbillade, exempelvis hur det redan nu känns att vara en vinnare, att vara en världsmästare som tar emot guldmedaljen högst uppe på prispallen. 


Upplevelsen av känslan kan vara minst lika (eller t.o.m mer) kraftfull för hjärnan som den faktiska fysiska handlingen, men i trance spelar du dessutom upp ett perfekt och felfritt mönster med hjälp av din fantasi!

I trance får vi alltså nervcellerna att samverka mot samma mål via din målbild så att en stor mängd nervceller ställs in mot samma slutprodukt - din framtida idrottsprestation.

När du senare utövar din sport så aktiveras Ditt Perfekta Mönster!

Och det är detta som gör hypnos så otroligt kraftfullt.

Anneli Pompe beskriver bra hur man upplever skillnaden före och efter hypnos:

https://anneliepompe.com/fridyknings-vm-nedrakning-1-vecka-kvar/


Tillsammans påverkar vi din hjärnas kemi (transmittorsubstanserna) enligt vad du vill uppnå. 

Vi ersätter negativa transmittorsubstanser mot positiva med hjälp av upplevelsen av positiva minnen och låtsade positiva scenarios, vilket är möjligt eftersom ditt undermedvetna inte gör skillnad på verklighet och fantasi. Resultatet blir att tankar och känslor som "spökar" för dig elimineras, och stället förstärker vi allt det som är/blir positivt för dig.

Mirakel händer, en enda session kan räcka!!

Jag är landslagshypnotisör åt svenska fridykningslandslaget och kan även hjälpa andra landslag eller klubblag oavsett sport, exempelvis har jag på detta sätt hjälpt svenska vinterolympier.

Jag ger även grupphypnos till hela lag/grupper samtidigt. Utmärkt på individnivå men också helt suveränt för att stärka laganda och ingjuta en kollektiv positiv energi, att skapa en kritisk massa av "driv" som får hela laget att lyfta sig. Som mest har jag haft 85 personer i trance samtidigt.

Hur?

Vi inleder med ett samtal om vad du vill jobba med och jag beskriver hur jag skulle kunna hjälpa dig. Under en session som tar 1-3 timmar så målprogrammerar vi ditt undermedvetna att sträva i rätt riktning enligt dina önskemål, med en blandning av hypnos, NLP och EFT. 

Jag gör jobbet och du vilar samtidigt i djup avslappning.

Att befinna sig i djup trance är dessutom en mycket behaglig upplevelse där kropp och psyke får vila väldigt djupt, samtidigt som ditt undermedvetna är vidöppet för positiva suggessioner. Perfekt då du ändå behöver vila då och då efter träning/tävling, med hypnosen får du dessutom en mycket djupare vila/återhämtning.

Därefter, som en s.k. post-hypnotisk effekt, kommer du mestadels omedvetet fatta de alla de beslut som leder dig i riktning mot den förändring du önskar göra.

Ulf har sin mottagning på Odenplans Integrerade Hälsoklinik ( http://www.oih.se ).

Kontakta Ulf på mail ulfdextegen@gmail.com för information.

Alt på tfn 0704-852580uppdaterad 2022-03-23

bottom of page