HYPNOS, NLP, EFT ... samt ÖVERSÄTTNINGAR -
Vad är EFT?
 
 
EFT - Emotional Freedom Technique
 
 
EFT är en metod inom den nya tidens energipsykologi som bygger på upptäckten av att negativa känslor skapar störningar i kroppens energifält (meridianer) vilket får dig att må dåligt. Dessa störningar ligger på ett undermedvetet plan inbäddad i din kemi och elektricitet och det kan vara mycket svårt att förändra detta med egna viljan.
Några få klarar det på egen hand men de allra flesta kan behöva hjälp.
 
Du kan uppleva att du sitter fast i jobbiga känslor som aldrig försvinner, att du känner dig utbränd och energilös, att du har en "inre sabotör" som jobbar emot dig och därför inte klarar av att sluta röka, gå ner i vikt, prata inför folk, eller att du sitter fast i traumatiska känslor som att vara rädd att flyga, etc.
 
Så när du upplever ångest eller nervositet och känner "fjärilar i magen" så är det inte dina tarmar som rör sig - det du känner är störningarna i ditt energifält!
På samma sätt kan du du uppleva "en klump i magen" eller "tryck över bröstet", etc.
 
Med EFT lyfter du fram den psykologiska delen av ditt problem som ligger fast förankrad i ditt undermedvetna, och som gör att du inte kan bli av med problemet, samtidigt som du knackar med fingrarna på ett antal akupunktur-punkter, s.k.tapping. Då reduceras och elimineras dessa störningar och din energi flödar fritt igen. Resultatet är en snabb lindring från emotionell smärta, fysiska obehag, samt förbluffande ofta även lindring av fysisk smärta (eftersom många fysiska problem grundar sig i psykiska "spänningar").
 
EFT är särskilt lämpligt för negativa känslor och tankar som sitter fast i oss sedan mycket länge och som vi inte kan ta oss ur, kanske inte ens med mångårig psykologhjälp.
 
 
Hur fungerar då EFT?
 
Varje gång du tänker en tanke (eller upplever en känsla), positiv eller negativ, skapas en specifik neuron-bana i din hjärna: Ett antal nerver i hjärnan har kopplats ihop till ett mönster för att lagra tanken/känslan.
 
Varje gång du återkommer till samma tanke/känsla så blir ännu fler neuroner involverade, neuron-banan växer sig tjockare och starkare, ett "mönster" etableras.
 
Av denna anledning är det därför så viktigt att alltid försöka tänka positivt eftersom du då skapar ett positivt mönster inom dig. Problemet är att det är mycket svårt att styra sina tankar medvetet. Av de ca 60 000 tankar vi tänker varje dag förekommer de flesta på ett undermedvetet plan och du har ingen aning om att du tänkte dem.
 
Om du nu har en mycket obehaglig tanke/känsla inom dig (rentav traumatisk) så upplever du negativa kroppsreaktioner som stress, ångest, flykt, skräck, etc, eftersom ditt undermedvetna försöker "skydda dig" från att det obehagliga skall hända igen.
Över tiden kan detta förvärras.
 
Nu sitter du fast i en negativ feedback-loop (du har kanske hört uttrycket "en nedåtgående spiral") och till slut har du skapat en "tankens motorväg" inom dig som mycket effektivt bibehåller din obehagliga känsla och de fysiska obehag du upplever.
 
EFT fungerar så väl därför att då du knackar på de utvalda akupunktur-punkterna så får kroppen nu fullständigt motstridiga signaler om att du nu istället är skyddad - samtidigt som du upplever det som är obehagligt! I kombination med EFT-affirmationer som "Även om jag mår dåligt pga xxx, så accepterar jag mig fullkomligt och djupt", så bryts feedback-loopen inom dig och de negativa neuron-kopplingarna blir deaktiverade.
 
Vanligtvis försvinner starka negativa känslor på ett nästan mirakulöst sätt, och du kommer sannolikt samtidigt kunna känna förändringen ske inom dig!
 
Du kommer fortfarande komma ihåg allt kring ditt problem men du kommer inte längre känna den negativa laddningen, den är helt neutraliserad!
 
Förändringen kan ske så snabbt som inom 5-10 min, men ibland krävs flera sessioner.
 
 
  • EFT har visat sig vara supereffektivt och har kunna hjälpa där inga andra traditionella metoder har lyckats!
 
  • EFT är dessutom mycket enkelt att lära sig. Du gör det på dig själv och efter några behandlingar så klarar du att behandla dig själv på egen hand! Eller gå en kurs!
 
  • EFT är ett utmärkt komplement till hypnos och NLP, det är en enkel men mycket kraftfull teknik, alla kan lära sig det, och efter några sessioner så klarar du detta själv.
 
 
Det unika med energipsykologiska metoder som EFT är deras kraftfulla och snabba förmåga att hantera dina psykologiska föreställningar, obehagliga minnen, smärtor och känslor. Efter behandlingen ser du problemet på ett nytt sätt, tänker klarare, ser nya möjligheter och kan lättare fatta beslut. Du mår bättre, din hälsa ökar, ditt beteende ändras och du presterar bättre.
 
Gemensamt för metoderna är att du definierar problemet oavsett om det händer just nu, har hänt, eller kommer att hända i framtiden. Om du inte vill så behöver du inte återberätta det som känns obehagligt eller pinsamt för dig. Detta arbetssätt är annorlunda än inom traditionell psykologi, psykodynamisk terapi, KBT eller traditionell mental träning.
 
Mer information om EFT här.
 
En video som bra beskriver hur EFT fungerar finns HÄR (på engelska):